Base64 Şifreleme Nedir?
Verileri, metne çevirerek saklamayı sağlayan Base64 Şifreleme, her harf karakterinin bir sayıyı ifade etmesine bağlı olarak geliştirilen bir şifreleme yöntemidir. Bu sayede hem saklama hem de iletim işlemlerinin şifrelenmesini sağlayan özel bir işlem olarak sıkça kullanılır.
Base64 Şifreleme Yönteminin Mantığı Nedir?
Base64 şifreleme yönteminin çalışma mantığı biraz karmaşıktır. Ancak genel bir ifade ile anlatmak gerekirse; ASCII karakterlerinden oluşan verilerden her biri, rakamlarla ifade edilen 64 farklı birime dönüştürülür. Bu birimler sonrasında 8 bit, yani 1 byte alanlardan, 6 bit olan alanlara çevrilir. Çevirme aşamasında farklı 64 sayının kullanıldığı ifadelere dönüştürme işlemi yapılır. Böylece veriler tamamen karmaşık ve farklı bir yapıya dönüştürülmüş olur.
Base64 Şifreleme Ne Fayda Sağlar?
Base64 Şifreleme işlemi verilerinizi, dışarıdan gelen saldırılara karşı korumak amacıyla kullanılan bir şifreleme yöntemidir. Küçük-büyük harf ve sayılardan oluşmuş 64 karaktere sahip çıktılar veren bu şifreleme yöntemi sayesinde verilerinizin güvenliği önemli ölçüde artar.
Base64 Şifreleme Aracı Nasıl Kullanılır?
Base64 Şifreleme işlemi yapmak için;
- Şifrelenmesini istediğiniz veriyi, panelde sol tarafta yer alan ilgili kısma kopyala yapıştır yapın.
- Ardından sağ tarafta bulunan “Sorgula” sekmesine tıklayın.
- Tüm verilerinizi gizleyebileceğiniz bu araç sayesinde hem şifreleme hem de çözme işlemi yapabilirsiniz.
Base64 Şifreleme ve Şifre Çözme İşlemi Nasıl Yapılır?
Base64 Şifreleme aracı panelinde ilk aşamada sağ kısımda “şifrele” seçeneği işaretlidir. Bu şekilde ilgili alanda bulunan veriler “Sorgula” sekmesine tıklandığında şifrelenir.
Çözme işlemini yapmak için ise “Şifrele” yazısının üstüne tıkladıktan sonra “Çöz” sekmesine tıklamalısınız. Ardından “Sorgula” sekmesine tıklayın ve işlem tamam! Böylece Base64 şifrelerini çözme işlemini tamamlamış olacaksınız.